За Кен

Много малко са тези, които са оказали по-силно влияние от Кен Бланчард върху ежедневното управление на хора. Забележителен, търсен автор, оратор и бизнес консултант, д-р Бланчард е всеобщо определян от неговите приятели, колеги и клиенти като един от най-завладяващите, емблематични и състрадателни хора в бизнеса днес. Кен е един от най-влиятелните експерти в света в областта на лидерството и е дълбоко уважаван за годините новаторска работа.

Научете повече...
 

Въпроси & Отговори с Кен

Въпрос:   Какво Ви привлече да работите в областта на лидерството и какво Ви мотивира да продължавате?

Започнах през 1960 година, когато бях асистент на декана на Ohio University. Ръководителят на катедрата по мениджмънт д-р Пол Хърси ми предложи да напишем заедно книга. Става въпрос за известната днес книга Management of Organizational Behavior (Мениджмънт на организационното поведение). Тя въведе модела Situational Leadership® (Ситуационно лидерство) – един цялостен и нов подход към управлението. Книгата вече има своето десето издание и е бестселър повече от 40 години.

Всяка седма година университетските преподаватели не изнасят лекции пред студентите. В края на 70те години аз бях в такава година и произнесох реч на тема “Different Strokes for Different Folks” (Различен подход с различни хора) на събитие на организацията на младите президенти. Хората бяха толкова въодушевени от темата и по тяхно настояване ние със съпругата ми Марджи решихме да основем наша собствена консултантска компания в областта на мениджмънта. През 1979 г. ние започнахме без да знаем дори как да поддържаме баланса в чековата книжка, а днес водим компания, в която работят повече от 300 служители и има офиси по целия свят.

През 1982 година написах заедно със Спенсър Джонсън книгата The One Minute Manager® (Едноминутния мениджър) и след публикуването й бяха продадени 13 милиона екземпляра. Би могло да се каже, че тази книга беше предвестник, първата широко разпространена бизнес алегория във формат на поучителен разказ, който е много популярен днес.

Това, което ме мотивира да продължа е вярата ми, че светът има огромна нужда от различен модел на ролята на лидера. Когато погледнете лидерите по света – независимо дали управляват отдели или държави, бизнес или религиозни институции – Вие виждате твърде много хора фокусирани върху цели, които служат само на тях. Ние имаме нужда от от нов лидерски модел, който се фокусира не само върху постигането на целите, а също и върху най-доброто за хората и организациите.

Научете повече...